Hur man åker buss

Att åka buss är enkelt. Väldigt enkelt. Bara man vet hur man gör. 
Det finns vissa saker du bör veta innan du sätter dig på bussen för att det ska bli ännu enklare.

Planera din resa
Ta reda på så mycket som möjligt om din resa innan du sätter dig på bussen. 

På http://www.tabussen.nu kan du själv planera din resa. Där kan du söka resa från din hållplats/adress till ditt mål. Vet du inte vilken hållplats som ligger närmast dig finns det kartor som kan hjälpa dig att hitta rätt.. 

När du hittat din hållplats och ditt mål är det bara att söka. Antingen på avgångstid eller när du vill vara framme. 

Du kan också söka information i pappers-tidtabellen eller ringa: 0771-100 110.

På hållplatsen

På varje hållplats finns en skylt med information om vilken buss som stannar där och vilken destination bussen har. Kolla så att du står på rätt sida av gatan så att bussen går åt rätt håll. Ett vanligt fel är att man står på fel sida av gatan och då kan det bli riktigt fel.

När bussen kommer kan du titta på skylten på bussen så att det är den buss som du ska ta. Från vissa hållplatser går det fler än en buss. 

När bussen kommer så ställ dig där chauffören kan se dig och markera med ditt kroppsspråk att du vill åka med. Att titta på bussen brukar räcka. 

En blick i backen betyder: "Jag väntar på en annan buss".

På Bussen
När du går på bussen så använd alltid den främre ingången, om du inte reser med barnvagn eller har ett rörelsehinder som kräver till exempel rullator eller rullstol. 

Betala genom att hålla ditt kort mot läsaren. På läsarens display kan du få information om kvarvarande resor eller hur många dagar som återstår på ditt periodkort.

Genom att sätta sig på det yttre sätet eller lägga en väska på det tomma sätet markerar man tydligt att man inte vill ha någon bredvid sig. 

Skulle det vara så att bara dessa säten finns kvar brukar ett "ursäkta" vara allt som behövs för att personen i fråga ska göra plats för dig. 

Om det bara finns stående platser kvar så rör dig så långt bak i bussen som det går och håll dig i de handtag som finns. 

Genom att läsa av informationspanelen i bussen får du reda på vilken hållplats som bussen är på väg till. Om du vill gå av på nästa hållplats tycker du på den röda "STOP"-knappen. En lampa tänds som visar att bussen stannar vid nästa hållplats.

När du går av så använd alltid de bakre dörrarna så att du slipper krocka med de som stiger på bussen. På vissa bussar kan du behöva trycka på en knapp för att dörrarna ska öppnas.


DELA Share to Facebook

Kontakt

Länkar

Relaterade Aktiviteter