De bytte firmabilen mot åtta cyklar

När det var dags att byta ut den gamla företagsbilen på GE Healthcare valde de istället att köpa in åtta cyklar. 

Det blev lite reaktioner i början, men nu har de anställda vant sig vid att cykla och att använda Ecotaxi eller budservice.

- Vi har inte kunnat räkna på om det blivit billigare att avskaffa firmabilen, men vi gjorde det inte i första hand för att spara pengar. För oss var det viktigare med trafiksäkerheten och att minska företagets miljöpåverkan, menar Maria Lindgren, miljöchef på GE Healthcare i Umeå. 

Cyklarna är tänkta främst för kortare resor inom Umeå. Bokningsschemat och hanteringen av cykelnycklarna sköts av receptionen. Om de anställda ska åka lite längre eller behöver ha med sig bagage får de ringa Ecotaxi, som bara har miljöbilar, eller använda budservice.

- Det ju faktiskt mer bekvämt att ta taxi eller buda. Och så sparar det arbetstid för våra anställda, säger Maria Lindgren. 

Företaget har länge jobbat systematiskt med att försöka minska sin klimatpåverkan. Peter Andersson, ansvarig för övergripande miljöskyddsarbete, berättar att företaget lyckats minska utsläppen av koldioxid med 27 % mellan år 2004-2007, genom att framför allt minska på el- och värmeförbrukningen. Nu går arbetet vidare med att utreda möjligheten att även väga in andra faktorer såsom företagets transporter och tjänsteresor. 

Be Green Umeå har hjälpt till med förslag på frågor till en resvaneundersökning och exempel på resepolicies de kan använda som inspiration och tips. 

Som ett led i företagets miljöarbete erbjuds alla på GE Healthcare en e-utbildning i sparsam körning. De som använder bilen mycket i tjänsten får dessutom en praktisk körutbildning.


DELA Share to Facebook

Kontakt

Länkar

Relaterade Aktiviteter

Cykla och gåCykelpool