Vinter cykel tips

Rätt klädd. Med hjälm. På huvudet - inte hemma i hatthyllan.
Med lysen. På cykeln - inte utan batterier eller kvarglömda hemma.

Att skydda huvudet
Använd alltid hjälm. Det är en billig livförsäkring. 85% av cyklisterna som skadas använder inte hjälm. Hjälmen tar upp och dämpar stötar samt fördelar krafter för att skydda hjärnan.

Cyklister skadas oftast i singelolyckor. Risken för att få en allvarlig skada minskar med hälften om man har hjälm. På vintern är det bra med en tunn mössa under hjälmen. Hjälmen ska passa ditt huvud och sitta perfekt. Den ska inte kunna trilla av eller glida ner i nacken och lämna nacken fri. En hjälm ger inget skydd om den inte sitter fast på huvudet.

Att synas
På vintern är det extra viktigt att synas när man cyklar. Kontrollera belysningen och även reflexerna, som tappar sin lyster efter ett par år. Använd gärna reflexer på kläderna eller en reflexväst, så syns du ännu bättre

I mörker måste cykeln vara utrustad med strålkastare med vitt eller gult ljus fram, lykta med rött ljus bak, vit reflexfram och röd reflex bak samt orangegula eller vita reflexer åt sidorna.

Att rusta dig för vintercykling
Köp ett varmt sadelskydd. Cykelbudet i Umeå rekommenderar sadelskydd av syntetiskt fårskinn som är varma och torkar snabbt.

Klä dig enligt lökprincipen. Flera lager tunna plagg. Ytterst ett vindtätt plagg som andas. Varma skor och handskar är viktigt.

Ge cykeln en ordentlig genomgång. Smörj och rengör kedjan samt se till att däcken är välpumpade så rullar du lättare.

Du kan även byta till dubbdäck när det blir snö och is. Det ger avsevärt bättre grepp på hårt packad snö och is.

DELA Share to Facebook

Kontakt