Nya lampor sparar mycket

Om du enkelt vill minska din elräkning och både spara energi och pengar är ett av de enklaste och effektivaste sätten att byta ut belysningen. 

I ett vanligt svenskt hem står belysningen för ungefär 20 procent av den totala hushållselen. Därför blir förändringen både stor och snabb och är relativt billig att genomföra.

Anledningen till det är att glödlampor inte är energieffektiva. Det är faktiskt bara 5 procent av energin som blir till ljus och det är oftast det man använder belysning till. Men det finns bättre sätt. Om man till exempel byter ut en vanlig glödlampa mot en lågenergilampa har man redan där gjort en stor förändring. Lågenergilampan ger 83 timmar ljus på 1 kWh medan glödlampan bara ger 17 timmar. Alltså får du nästan fem gånger så mycket ljus för samma pengar. Dessutom håller lågenergilampan ungefär 10 gånger så länge som en glödlampa.

Om du byter ut dina tio mest använda lampor mot lågenergilampor kan du spara ca 500 kWh per år. Det både syns på elräkningen och känns i plånboken.

GLÖM INTE att alla lampor ska lämnas på en miljöstation när de slutat fungera.

 

DELA Share to Facebook

Kontakt