Minska elförbrukningen i vardagsrummet

Om du stänger av tv, stereo, digitalbox och andra elektriska apparater istället för att låta dem stå på stand-by läge, kan du spara upp till 10 % av din elförbrukning.

Ännu smidigare blir det om du kopplar in kontakterna i ett grenuttag, då kan du snabbt stänga av allt på en gång under natten eller då du inte använder dem.  Det bästa är om du redan vid köpet av nya produkter kollar upp energiförbrukningen. Visste du t ex att en plasma-TV drar mycket mer energi än en LCD-skärm?  Idag ska, enligt lag, alla nya TV-apparater märkas med vilken energiklass de tillhör. Därför kan du enkelt kolla upp vilken TV som drar minst energi.

Har du en dator eller annat som behöver laddas, gör inte det över natten, det behövs sällan så lång tid. Glöm sedan inte att dra ut laddaren ur väggen, den förbrukar energi även på tomgång.

Om du inte vill stänga av datorn varje gång du går ifrån den, ställ in den på "energisparläge" eller "viloläge" då du inte använder den under kortare stunder. Även då förbrukar datorn el, men mindre än om bara skärmsläckaren går på.

Se till så att er soffa inte står framför elementen och blockerar värmen från att spridas. Att sänka värmen i huset bidrar även mycket. Varje grad medför en energibesparing på 5 %. Det är bara mysigt att skruva ner dimmern och kura ihop sig under en filt när man ser på TV.

DELA Share to Facebook

Kontakt