Spara energi i köket

I köket förbrukas en stor del av energin ett hushåll gör av med. Med enkla förändringar av dina vanor går det att påverka både elräkningen och miljön i positiv riktning.

Om du lägger locket på kastrullen vid kokning minskar energiförbrukningen med 30 procent. Är det vatten som ska kokas upp är vattenkokare det mest energisnåla alternativet. Du sparar också energi om du passar på att grädda, gratinera och baka flera saker när ugnen väl är igång.

Blötlägg disken istället för att skölja under rinnande vatten. Vänta sedan med att starta diskmaskinen tills den är fylld. Att byta till resurssnåla blandare eller välja vattensparande munstycken till kranarna ger stora energibesparingar.

Kolla temperaturen i kyl och frys med en termometer, rekommenderad temperatur är + 5 i kylen och -18 i frysen. Kyl, frys och diskmaskin som är äldre än 10 år bör bytas mot nyare och energimärkta produkter.

Frosta av frysen minst en gång per år. Damsug också bakom kyl och frys med jämna mellanrum. Damm på gallret kan öka energiförbrukningen med upp till 25 procent. Kolla även skicket på gummilisterna, är de spruckna ska de bytas ut.
 
Att ta fram fryst mat i god tid och låta den tina i kylskåpet är ett smart sätt att spara energi. Kylskåpet hålls kallt helt gratis och dessutom blir resultatet bättre än vid microuppvärmning.

DELA Share to Facebook

Kontakt

Länkar

Relaterade Aktiviteter

Belysningvardagsrummet