Vad är viktigast?

Varje år slänger vi svenskar ungefär 457 kilo avfall, men allt vi slänger är inte bara skräp. Genom att sortera och återvinna material kan vi göra stora besparingar.  Många tycker att det är besvärligt att sortera ut alla material, så vad är egentligen viktigast?

1. Farligt avfall
Viktigast att få bort från soppåsen är det farliga avfallet - batterier, lösningsmedel, färg- och lackrester, kvicksilvertermometrar, ammoniak, bekämpningsmedel och så vidare. Det farliga avfallet går inte alltid att återvinna men det är ändå viktigt att ta hand om det så att det inte hamnar ute i naturen.

Mer om vad som är farligt avfall och var du ska lämna det kan du läsa här.

2. Elektronikavfall
Om du är osäker på vad som är elektronikavfall så finns det en enkel regel. Behöver det ström för att fungera så är det elektronikavfall. Det mesta av elavfallet är dessutom farligt avfall då det kan innehålla giftiga metaller, batterier, flamskyddsmedel och andra skadliga ämnen. De metaller som hittas i elavfall kan sorteras ut och återvinnas, vilket ger en väldigt stor energivinst.

Hemelektronik (TV-apparater, mikrovågsugnar, strykjärn och liknande) kan du lämna tillbaka till affären där du köpt det, det andra elavfallet ska till återvinningscentralen. Umeva har också speciella skåp utplacerade för elavfall, de kan du hitta här.

3. Metallskrot och metallförpackningar
Att återvinna metaller ger inte bara en stor energivinst, metaller kan också återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén påverkas. Om man återvinner stål istället för att tillverka nytt sparar man 75 procent av den energi som går åt för tillverkningen. Återvunnet aluminium sparar 95 procent av energiåtgången. Skulle alla i Sverige återvinna aluminiumet från de värmeljus vi använder varje år skulle vi spara 1 000 ton koldioxid.

Metallskrot kan du lämna på återvinningscentralen men metallförpackningar, som konservburkar, går oftast att lämna i soprummet eller på närmaste återvinningsstation.

4. Pappersförpackningar och tidningar
Genom att återvinna papper kan du spara in 67 procent av energin som går åt vid nytillverkning. Vi är väldigt bra på att återvinna papper i Sverige och så mycket som var tredje pappersförpackning du hittar i affären är tillverkad av återvunnet papper.

Pappersförpackningar och tidningar är dessutom lätta att lämna in för återvinning då du kan göra det i nästan alla soprum eller på en återvinningsstation. 

DELA Share to Facebook

Kontakt

Länkar

Relaterade Aktiviteter

Farligt avfallSortingsappHitta återvinning