Spara energi i tvättstugan

Om man vill spara energi och värna om miljön, finns det mycket man kan göra i tvättstugan. Här kommer några energispartips för tvättstugan som gör skillnad.

Eftersom maskiner numera gör det grövsta jobbet innebär det att kläder ofta slinker med i tvätten utan att de egentligen behöver tvättas. Om man tänker energismart bör man istället hänga ut och vädra kläder som man bara använt nån enstaka gång.

Om du måste tvätta kläderna kan du använda dig av följande tips för att dra ner på energianvändningen:

Tvätta med full maskin.
Även om tvättmaskinen bara är fylld till hälften förbrukar den nästan lika mycket energi som en fylld maskin.

Tvätta inte i för hög temperatur.
Uppvärmningen av vattnet står för cirka 20 procent av energianvändningen vid tvätt. Ofta räcker det med 40 grader för att din tvätt ska bli ren - moderna tvättmedel kräver inte mer.  

Begränsa tumlandet
Centrifugera mera! Det går åt mindre energi om tvätten centrifugeras mera och torktumlas mindre.  Kör minst 1 000 varv/minut om tvätten ska torktumlas, då blir det mindre vatten kvar i kläderna som måste torkas bort. Och tumla inte knastertorrt.

Undvik torkskåpet
Torkskåpet är en stor energitjuv. Lufttorka tvätten - det är mest energisnålt. Häng ut tvätten att torka när vädret tillåter, i stället för att använda torktumlare eller torkskåp. Men använd hellre torktumlare än torkskåp. Tumlarna drar mindre energi

Om du köper ny tvättmaskin eller torktumlare
Jämför olika modeller och titta på energimärkningen. Pilarna från grönt till rött berättar hur energieffektiv maskinen är. Skalan går från G till A, A+, A++ och A+++, där A+++ är energieffektivast.

Välj en tvättmaskin med minst 1 400 varvs centrifugering. Att centrifugera är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna. På energimärkningen kan du se hur bra maskinen centrifugerar på en skala från A till G, där A är bäst.

Köp inte större tvättmaskin än du behöver. Att tvätta i fylld maskin är ibland lättare sagt än gjort, kapaciteten på tvättmaskiner har ökat från 3-3,5 kilo upp till 8 kilo torr tvätt. I snitt tvättar vi ungefär 2,5 kilo per omgång. Ett tips är att ställa tvättkorgen på badrumsvågen.

DELA Share to Facebook

Kontakt