De klarade utmaningen

Den 25 februari 2013 påbörjade sju personer en utmaning som innebar att de under ett år skulle försöka minska sin bilanvändning rejält. Nu när året gått har det visat sig att utmaningen som verkade omöjlig faktiskt gick att klara. 

Utmaningen, som kallades Max500, innebar att de som deltog inte fick köra mer är 500 mil under ett år, en betydande minskning då den genomsnittliga körsträckan för deltagarna året innan var ca 1500 mil. Istället för att ta bilen har deltagarna uppmuntrats att använda mer hållbara färdsätt som buss, tåg, cykel, gång och samåkning.

Nu, ett år senare, står det klart att fyra av de sju klarat utmaningen och att hela gruppen i genomsnitt halverat sina mil i bil. En av deltagarna som klarade av utmaningen var Lena Björklund Olofsson.

-       Den största fördelen är att jag fått mer motion av allt cyklande och det har varit skönt att inte ens behöva fundera. Det blev naturligt att inte se bilen som ett alternativ för de resor där det fanns andra resesätt, säger Lena, som minskat sitt bilåkande från 1000 till 260 mil.

Lena har genom ökad medvetenhet reflekterat över varje bilresa och har på så sätt lyckats med omställningen från bil till andra alternativ. För vissa resor har det dock saknats alternativ och det har varit svårt att ersätta alla resor. Trots det tror Lena att det finns fler som skulle kunna göra som hon och hon har lite tips på vägen för de som vågar:

-       Bara gör det! Tänk att du inte har någon bil, att bilen är trasig eller räkna på hur mycket man kan spara på att inte använda bilen för kortare transporter, säger Lena.

Får lön för mödan

För att uppmärksamma omställningen som deltagarna i Max500 lyckats göra samlar Be Green Umeå gruppen för en prisutdelning under upptakten för Earth Hour. Den 27 mars anordnas en prisceremoni för vinnarna klockan 12:30 i glashuset i Umeå.  

DELA Share to Facebook

Kontakt

ida2012webb.jpg

Ida Lundström

Projektsamordnare
090-164965
070-6110088
ida.m.lundstrom@umea.se

Länkar

Relaterade Aktiviteter

Max500b