Gröna städtips för köket

Många av de industriella rengöringsmedlen som finns att köpa i matvarubutiker och på andra ställen innehåller olika kemikalier som inte alls är bra att släppa ut i naturen.

Här finns därför några samlade tips om hur köket kan göras lika rent med hjälp av andra enkla medel.

Mikrovågsugn: För att rengöra en mikrovågsugn från matrester räcker det att använda sig av en skål med vatten och några ilagda citronskivor. Det går också bra med pressad citron. Vrid igång mikron någon minut på hög effekt, och låt sedan citronvattnet ånga en stund innan du torkar med en trasa.

Ugn: För att rengöra den vanliga ugnen går det bra att använda sig av såpa, som antingen smörjs in eller blandas ut med vatten och sprayas inuti.  Vrid på ugnen i 20 minuter på ca 100 grader och torka sedan ur den med en svamp eller dylikt. Det kan också fungera att ställa in en skål med ättika i ca 30 minuter på 50 grader och sedan torka ur med en tvättsvamp.

Kylskåp: För att tvätta ur ett kylskåp går det att använda sig av flera olika metoder. En metod är att blanda ljummet vatten med bikarbonat, salt och lite citron och använda som rengöringsmedel. För att bara ta bort illadoftande lukt går det till exempel bra att ställa in ett glas sodavatten eller en snittad citron.

Spis: För att göra ren en spis från ingrodd smuts är ett sätt att hälla på ättika och därefter bakpulver. När det sedan har fräst en stund brukar det gå bra att torka bort smutsen och matresterna med en ljummen trasa. 

Köksluckor och bänkar: För att rengöra skåpluckor, väggar och dylikt går det att använda sig av bara såpa och vatten. Ett annat tips för hur det går att göra en egen ytdesinfektion är att blada lika delar vinäger och vatten i en sprayflaska. Vid svårare fläckar kan det vara effektivt att blanda i några droppar citronjuice. Sedan kan detta få verka några minuter innan du strör över bakpulver och till sist torkar med en trasa. 

Avlopp: Det är bra att agera så fort du märker att vattnet börjar rinna långsamt i avloppet, då det normalt blir svårare att få bort tilltäppningen med tiden. Det första du böra göra är att pröva om det räcker att låta hett vatten rinna ner i avloppet en stund. Kvarstå problemet kan du blanda en kopp salt med en kopp bikarbonat i kokande vatten, och sedan hälla ner det i avloppet.  

DELA Share to Facebook

Kontakt

Länkar

Relaterade Aktiviteter

Köketklimatkontot