Spara energi i badrummet

Badrummet är ett rum där vi inte alltid tänker på att energi används. Det finns dock flera punkter man kan förbättra som gör att man sparar energi i badrummet.

Duschmunstycket kan spara:  Att byta duschmunstycke kan vara till stor hjälp för att minska på energianvändningen. Ett snålspolande munstycke kan halvera din kostnad på varmvatten. Ett gammalt duschmunstycke ger ungefär 12 liter/minut och använder ca 1000 kWh energi per år för ett normalhushåll. De nya snålspolande duschmunstyckena är anpassade för att ge samma kraft i strålarna, men med en mindre åtgång på varmvatten. Ett sådant ger ungefär 6 liter/minut. Samtidigt som du minskar vattenmängden minskar du också energin som krävs för att värma vattnet. 

  För att mäta hur mycket din dusch gör av med kan du under tidtagning mäta upp en liter vatten med din dusch. Tar det 5 sekunder att fylla upp litermåttet släpper duschmunstycket ut ca 12 liter/minut.

Korta duschtiden:  Ett enkelt sätt att minska mängden varmvatten är att korta ned duschtiden. Genom att korta ned en 10 minuters dusch till 5 minuter halveras energianvändningen och kostnaden.  

Kranen:  Även den vanliga vattenkranen vid handfatet kan påverka energinanvändningen. Har du en droppande kran smiter tillslut många liter vatten ut. Detta kan du fixa genom att byta packningen i kranen. Många engreppsblandare har i det neutrala läget ljummet vatten. Ett sätt att spara på varmvattnet är att minska flödet av i varm- och kallvatteninloppet eller i reglerenheten. Genom att ställa in mindre varmvatten sparar du där energi. På dagens marknad finns det kranar med kallstart. Vid användning av en sådan är mittenläget kallt och du måste föra handtaget till sidan för att få ljummet och kallt vatten. Att byta ut sin kran mot en av dessa gör att du kan spara varmvatten.

Handdukstork:  Har du en handdukstork i ditt badrum är det bra att enbart ha den påslagen då den behövs. Stäng av den när handdukarna har blivit torra, annars står den och drar energi i onödan.

Golvvärme:  Golvvärme är ju väldigt trevligt att använda under vinterhalvåret. Golvvärme kan dock vara en stor energislösare, oftast används golvvärme längre in på säsongen vilket ökar energianvändningen rejält. Tänk därför på att under sommaren stänga av golvvärmen helt eller sänka värmen i golvet.

Badrumsbelysning:  Även i badrummet är det bra att se över belysningen. Byt ut äldre glödlampor till nya lågenergilampor, LED-lampor eller lysrör. 

DELA Share to Facebook

Kontakt

Länkar

Relaterade Aktiviteter

Energispartipsspara_belysning